Užrašai

2010 m. birželio 16 d., trečiadienis

Kepenys ir spanguolės, vėlyvą vakarą

"Labas, gal kepenis pavyktų kaip nors, kaip nors...ką nors skanaus...." Štai toks pageidavimas nuskabėjęs sveiko maisto epochos įkalnėje.... Juk nuspręsta ne tik be E621, bet ir kuo mažiau apdorotas.....Ką daryti...maisto niekada neišmetame, ...niekada: suvartojame arba padovanojame Lunai (šuniukui).
Atsiveriu savo sukauptos bibliotekos dureles. Permetu ką turiu ir palyginu kam užtektų ryžto: reikia svogūnų, o jų nėra. Reikia grietinės- jos nėra. Nieko nėra. Tik kilogramas jaučio kepenų.
Turiu naminio sviesto, dar augančių prieskoninių žolelių...Patikrinam šaldytuvą- o ten uogienių..., visokiausių, dar trauktinės butelaitis ir salotos, salotos. Niekur nedingsi, reikia iškepti. Taigi, išsitraukiu savo mylimą wok keptuvę ir pirmyn:
- juosta sviesto;
- gerai nuplaunu kepenis ir supjaustau juostomis (karbonadais:);
-sudedu į įkaitintą sviestą, ir nevartau kokias 5 minutes (reikia pamažinti ugnį);
-apverčiu žemyn apskrudusia puse į viršų ir dar porą, trejetą minučių pakepu;
-surandu džiovintas petražoles- užberiu;
-žalio baziliko 2 didesnius lapus nuplaunu po karštesniu vandeniu (dėl aromato) ir patrinu rankose, susmulkinu;
-nukerpu žalių, neseniai sudygusių čiobrelių, padarau tą patį kaip ir su bazilikais, ir sudedu ant viršaus kepančių kepenų.
Čiobrelių turi būti daugiau 2 kart nei bazilikų.

-Uždengiu dangtį 2-3 minutėms (kad vidus būtų TIKRAI iškepęs - tai mano "išmislas". Prancūzai valgytų minkštas su rausvu vidumi:);
-pabaigoje užberiu druskos ir išmaišau.
Jūros tikroji druska, būtų idealu.

-... ištraukiu lūkuriuojančių šaldytuve spanguolių. Sumaišau rausvųjų gražuolių uogų 200ml puodelį su šaukštu cukraus (spanguolių uogos netrintos).

Užpilam ant kepenų viršaus spanguoles, išmaišau, paragauju. Kuomet cukrus karamelizuojasi - išjungiu... Dangtį paliekame nukeltą.
Kvapas neblogas neblogas....matau kartumą ir spanguolių rūgštumą.

Puošiu jaunais špinatų ir rocolla lapeliais. Kviečiu svečią ragauti:







Svečias sako mmmmm...(kažką "urzgia"). Klausiu: kas, kažkas įstrigo?

Sunkiai, bet suprantu...:
niammmniammm..........


Tiesiog akcentas "ant" "M".

Ieškoti šiame dienoraštyje